Sunday, 25 March 2012

Ciri-Ciri Haiwan Liar Gajah, Harimau, Singa, Monyet, Dan Serigala.

Gajah mempunyai belalai untuk mencari makan. Gajah mempunyai daun telinga yang besar, serta kulit yang tebal dan berkerut. Daun telinga yang besar sering dikibas - kibaskan untuk mengusir haiwan kecil yang mengganggunya. Kulitnya yang berkerut berguna untuk memperluas permukaan tubuh, sehingga mudah menghilangkan panas tubuh. Bulu yang tumbuh pada tubuhnya pendek dan tipis, jadi gajah tidak kepanasan. Haiwan ini mempunyai ciri - ciri yang khusus untuk bertahan hidup dan untuk memenuhi perlu untuk hidupnya.

Harimau merupakan spesies kucing liar yang paling terkenal. Harimau biasanya berbulu kemerahan atau perang berkarat, bulu dadanya berwarna keputihan, "berjambul" putih melilit mukanya, dan belang-belang yang berwarna perang, kelabu atau hitam. Setiap spesies harimau memiliki bentuk dan kepadatan belang yang berlainan dari spesies yang lain. Setiap harimau memiliki corak belang yang unik padanya. Walaupun begitu, ini bukan cara yang biasa digunakan kerana sukarnya merakam corak belang seekor harimau liar. Mungkin sekali belang berfungsi sebagai alat penyamaran untuk membantu harimau menyorokkan diri dalam bayang dan rumput panjang di persekitarannya, sambil menghendap mangsanya. Harimau juga memiliki kaki dan bahu yang amat kuat, yang membolehkannya mengheret mangsa yang lebih berat daripada dirinya. Harimau betina lebih kecil berbanding harimau jantan dalam setiap subspesies. Perbezaan saiz antara harimau jantan dan betina lebih ketara dalam spesies yang lebih besar. Selain itu, harimau jantan lebih luas tapak kaki depannya berbanding harimau betina.

Singa merupakan haiwan  yang hidup dalam kelompok. Biasanya terdiri dari seekor jantan dan banyak betina. Kelompok ini lantas menjaga daerah kekuasaannya. Singa betina jauh lebih aktif dalam berburu, sedangkan Singa jantan lebih santai dan selalu bersikap menunggu dan meminta hasil buruan daripada singa betina, tetapi kelemahan singa ialah tidak bisa memanjat pohon sebagus kucing-kucing besar lainnya.
Singa jantan di tumbuhi bulu tebal disekitar tengkuknya, hal ini lebih menguntungkan untuk melindungi tengkuknya, terutama dalam perkelahian bebas antara kucing besar, yang terkenal dengan selalu menerkam tengkuk untuk melumpuhkan musuhnya.


Monyet adalah binatang yang pintar. Monyet juga mempunyai 2 kaki dan 2 tangan yang panjang untuk bergayut di atas dahan pokok yang tinggi. Monyet juga memiliki rambut atau bulu yang panjang untuk melindungi dironya dari kesujukan dan monyet juga memiliki kelebihan dengan mempunyai ekor yang panjang untuk bergayut. Boleh memanjat pokok dengan pantas. Haiwan ini juga memakan buah – buahan, ikan, daging dan lain – lain.Serigala adalah haiwan pemburu yang sangat baik. Tapak kaki serigala dewasa sangat besar, seekor serigala hidup dan berburu dalam kelompok. Satu kelompok serigala biasanya terdiri daripada dua serigala atau paling banyak 20 serigala, tergantung pada faktor-faktor seperti habitat dan faktor makanan.
Serigala juga mempunyai lapisan yang tebal untuk melindungi dirinya daripada kesejukan. Haiwan ini juga mempunyai gigi taring juga mempunyai deria penglihatannya sangat tajam pada waktu malam. Serigala adalah haiwan karnivor yang hanya memakan daging.

No comments:

Post a Comment